Soke Hatsumi Masaaki


masaakihatsumiDr. Masaaki Hatsumi Ph.D,
Bujinkan Soke (grootmeester)

Hatsumi Masaaki (Yoshiaki) werd geboren op 2 december, 1931 in Nodashi.
Op zijn zevende kreeg hij van zijn vader een bokken (houten oefenzwaard), en begon daarmee aan zijn weg doorheen de krijgskunsten. Gedurende zijn jeugd beoefende hij alles wat hij maar kon: Judo, Karate, Kendo, Aikido, Jukendo enz,…

Op school studeerde hij gymnastiek en was kapitein van het voetbalteam. Dit gebruikte hij om meer kracht aan te kweken voor zijn been technieken. In zijn pubertijd ging hij dan ook nog boxen en was lid van de drama club (theater).

Op zijn twintigste (1951), tijdens zijn studie medicijnen, behaalde hij zijn 4de dan in Judo. In die tijd was dat een zeer zeldzame gebeurtenis dat een jongeman zoals hij, zo’n hoge graad kreeg. Niet lang daarna werd hij uitgenodigd om les te geven aan Amerikaanse militairen (op de Yokata Army Base).

Tijdens één van de oefensessies, werd hij overweldigd met een soort van ‘onikudaki’ en deed hij alsof het niet belangrijk was maar hierdoor stelde hij voor zichzelf wel zijn krijgskunst in vraag. Als een groter en krachtiger persoon er minder lang voor moet trainen om op een zelfde of hoger niveau te komen als iemand die er al heel zijn leven voor traint en gewoonweg  overklast wordt door kracht en lengte, dan moest er iets fundamenteels verkeerd zitten.

Hatsumi zocht gedurende het grootste gedeelte van de vijftiger jaren naar een leermeester die hem het ‘echte’ Budo kon leren, waarbij een zwakker persoon een kans zou hebben bij een sterkere tegenstander.
Deze leermeester vond hij in Ueno Takashi, bij wie hij drie jaar ‘Kobujutsu Juhappan’ studeerde. Meester Takashi initieerde hem in Asayama Ichiden Ryu, Shinto Tenshi Ryu, Bokuden Ryu, Kukishinden Ryu, Takagi Yoshin Ryu en Gyokushin Ryu. Na drie jaar mocht hij lesgeven aan de leerlingen van Ueno.

Hiermee was Hatsumi echter niet tevreden en vroeg hem wie Ueno’s leermeester geweest was. Zodoende kwam hij in 1957 in contact met Meester Toshistugu Takamatsu (Hatsumi was toen 26 jaar). Meester Takamatsu was toen zeventig jaar oud en nam geen leerlingen meer aan. Takamatsu had al anderen ‘densho’ en training gegeven maar hij koos Hatsumi uit om zijn opvolger te worden. Vanaf toen trainde hatsumi gedurende de volgende vijftien jaar ieder weekend met Takamatsu in Kashiwabara.
O’Sensei Takamatsu stierf op 2 April 1972, hij was toen 85 jaar oud.

Zo werd Dr.Hatsumi Masaaki Phd.:

  • 34ste Soke van Togakure Ryu Ninpo Taijutsu,
  • 34ste Soke Gyokko Ryu Kosshijutsu,
  • 28ste Soke Kukishinden Ryu Daken Taijutsu,
  • 28ste Soke Shindenfudo Ryu Dakentaijutsu,
  • 26ste Soke Gyokushin Ryu Ninpo Taijutsu,
  • 21ste Soke Koto Ryu Koppojutsu,
  • 18de Soke Takagiyoshin Ryu Jutaijutsu,
  • 17de Soke Gikan Ryu Koppojutsu,
  • 15de Soke Kumogakure Ryu Ninpo Taijutsu,

 

Hatsumi bracht deze scholen samen in één systeeem en noemde dit de Bujinkan, ter ere en nagedachtenis aan Takamatsu Toshitsuge. ‘Bujin’ kan men lezen als: Krijger / Krijgsgod en ‘Kan’ als Huis, maw: het huis van de krijgsgod.

Hij stelde zijn dojo open voor westerlingen en hierdoor groeide de Bujinkan uit tot een internationale organisatie. Ondertussen had men in Hollywood lucht gekregen van deze rage en gebruikte gretig dit thema voor winstbejag. Men hield helemaal geen rekening met historische achtergronden of context en portretteerde de Ninja als een huurmoordenaar. Hierdoor dreigde zelfs de Bujinkan een pejoratieve indruk te krijgen en Hatsumi zag zich oa hierdoor genoodzaakt de naam van ‘Bujinkan Ninjutsu’, naar ‘Bujinkan Budo Taijutsu’ te veranderen. Tegenwoordig wordt er geen onderscheid meer gemaakt tussen Budo Taijutsu, Ninpo Taijutsu of Ninjutsu, omdat men tegenwoordig de concepten die inherent vertegenwoordigd zijn in deze namen, beter begrijpt.

Eind 1981 reist hij voor de eerste keer naar de USA en in ’87 naar de UK, om aldaar zijn leerlingen op Taikai (conventies) les te geven.

In aanvulling op zijn achtergrond in krijgs- en geneeskunst, is hij ook een begenadigd en hoogst gerespecteerd acteur, schrijver, schilder en artiest. Gedurende zijn leven ontving hij vele titels en andere toekenningen door zowel politieke als spirituele leiders van verschillende nationaliteiten wereldwijd, waaronder bv:

1986 ‘Instructor of the Year’, (Black Belt Magazine)

1992 ‘Honorary Degree of Ph.D.’ in Natural Science van een Amerikaanse universiteit.
In dit zelfde jaar accepteert hij ook een prijs van de ‘Noda City Educational and Cultural Board’ ter erkenning van de contributie die de Bujinkan levert voor de internationale relaties tussen Noda en vele andere steden in de wereld.

1993 ontvangt hij een Ph.D. van de ‘Electronical Research University’ in Washington.

1994 ontvangt hij een ‘Honorary Doctorate’ van de ‘Manchester School of Osteopathy’ (Soke Hatsumi’s beroep).

1995 ontvangt hij de titel ‘Todo Hanshi’ (Meester leeraar van de weg van het zwaard) van de ‘Zen Nippon Todo Renmei’ (Japanse zwaard federatie).

1999 ‘Social Cultural Distinguished Service Award’ van de ‘Japanese Culture Promotion Society’

2000 ‘World Cultural Grand Prize’: Martial Arts Division, ‘World Peace and Culture Association’

2001 ‘Apostolische zegen’ van het Vaticaan

2001 ‘Lifetime Achievement Award’, van de USMA International Hall of Fame

2010 ‘Wall of Honour’, Royal Society of Medicine in Londen, Engeland.